Maakt het Blauw Licht van smartphones je huid stuk?

De wetenschap van het licht is boeiend. Er bestaat enerzijds 'zichtbaar licht', wit licht waarneembaar met het oog. Anderzijds bestaat er licht 'dat je niet ziet', namelijk Ultraviolet-licht, kortweg UV, met zijn UV A, UV B en UV C-stralen. Deze eletromagnetische straling valt net buiten het deel van het spectrum dat waarneembaar is met het menselijk oog. UV-licht is afkomstig van de zon en kan zonnebrand en andere serieuze huidproblemen veroorzaken.  

Spectrum close-up

Wanneer we naar het lichtspectrum kijken, met name naar UVA en UVB-stralen, dan zie je dat hun golflengten tussen 280nm-400nm liggen. (nm = nanometer is de lengte-eenheid) Daarnaast in het spectrum bevindt zich blauw licht met een golflengte van 380nm-500nm. (het hele lichtspectrum gaat tot 700nm). Dat blauwe licht bevat stralen die voorkomen in digitale toestellen zoals pc's, flatscreen tv's, fluorecerende lichtreclames en ook in je smartphone. 

4 dagen computer = 20 minuten onbeschermd in de zon

Onderzoek heeft aangetoond dat blauw licht erg schadelijk kan zijn voor je huid. Blauw licht van 380nm-400nm wordt problematisch bij langdurige blootstelling. Geconcentreerd blauw licht veroorzaakt huidschade zoals pigmentstoringen, roodheden en gevoeligheid van je huidoppervlak. Eenvoudig gezegd lokt blauw licht stressfactoren uit die photo-aging veroorzaken en dat betekent letterlijk; veroudering door blootstelling aan licht. 

Screenface?

Toch is maar een klein deel afkomstig van digitale toestellen. Je zou denken, ach.. die kleine hoeveelheid? Dat kan toch geen kwaad. Maar dàt is het nu net,.. we spenderen erg véél tijd achter onze smartphone en mét het feit dat we onze mobiel heel dicht tegen ons gezicht en ogen houden. Dan is dat om problemen vragen. 

Tot in de onderhuid

Door de korte golflengte en de hoge energie is blauw licht in staat om diep in de huid door te dringen. Blauw licht dringt zelfs door tot in de hypodermis (=onderhuid).

Ter info : UVA-stralen dringen door tot de dermis en UVB-stralen tot in de epidermis (=opperhuid). UV C-stralen bereiken ons aardoppervlak gelukkig niet maar worden tegengehouden door de ozonlaag. 

Statistieken tonen aan dat volwassenen hun smartphone tot 30 keer per dag checken. Jongeren tot 157 keer per dag. Millenials lopen zo een groter risico voor de blootstelling aan 'blue light'.  

Blue Light Blockers

Ik zou geen goede schoonheidsspecialiste zijn als ik je niet zou vertellen dat je je huid tegenwoordig kan beschermen met crèmes of zonnemelken die antioxidanten bevatten om jouw huid te 'blocken' tegen blauw licht. Gebruik je al bepaalde 'blue light blockers', dan is dàt al een probleem minder! 

3 extra tips

  • Gebruik zo min mogelijk je telefoon of laptop buiten
  • Zet alle schermen 1 uur voor het slapengaan uit
  • Plaats een blue light cover op je phone

 

Geschreven door Katrien Sterckx 24.08.2018